Wijnkennis
|
|
Wijnboeken
Wijnboeken zijn er, net als wijn zelf, in alle soorten en maten en op alle niveaus. Maar wat zijn nu de meest interessante, toffe, leuke, gave, leerzame exemplaren? Welke wijnboeken maken dorstig en welke geven je juist hoofdpijn? Syrah Etcetera leest en geeft een mening. Kijk hier voor een overzicht.
Het jaar van een wijnstok
Altijd al willen weten hoe het leven van een wijnstok er nou uitziet? Dit is je kans! In dit kleine online fotoalbum (22 foto’s) volg je een wijnstok (Regent) gedurende een jaar. Van het allereerste prille groen via de prachtig kleurrijke kleuromslag van de druifjes tot de oogst van de rijpe trossen en wat daarna nog allemaal gebeurt….
Wijnweetje: GSM-blend
Nee, dit heeft niks te maken met je mobiele telefoon en nee, het is ook geen pikant spelletje. De afkorting GSM staat in de wijnwereld voor de blauwe druiven grenache (noir) (ook wel garnacha), syrah (ook wel shiraz) en mourvèdre (ook wel mataro of monastrell). Dit drietal kan elkaar erg mooi aanvullen en is daarom een populaire combinatie voor blends. Van origine stamt de GSM-blend uit het zuiden van de Franse wijnstreek Rhône, maar tegenwoordig kan hij uit elk wijngebied komen waar deze 3 druiven goed kunnen groeien.
Orange wine
Wit, rosé en rood kennen we allemaal wel, maar wist je dat er ook oranje wijn bestaat? Deze wijnen worden doorgaans op z’n Engels ‘orange wines’ genoemd en de term ‘amberwijn’ wordt ook wel gebruikt. Voor je nu direct aan die knalblauwe wijn denkt die in voorgaande jaren even hip was: no worries, de oranje kleur van deze wijn komt gewoon van de druiven zelf en niet van kleurstoffen of chemische kunstgrepen. Maar hoe wordt een wijn dan oranje? Waar maken ze dit soort wijnen en hoe smaken ze? Syrah Etcetera duikt erin. Lees hier verder
Grote jongens – deel 1
Als wijnliefhebber denk je bij het horen van het woord ‘magnum’ in eerste instantie natuurlijk niet aan een bepaald ijsje of een bepaalde tv-serie, maar aan de welbekende grote wijnfles. Maar wist je dat wijnflessen nog vele malen groter kunnen zijn? En dat die bijzonder grote flessen ook hun eigen, bijzondere namen hebben? Lees hier verder
Grote jongens – deel 2
Als wijnliefhebber denk je bij het horen van het woord ‘magnum’ in eerste instantie natuurlijk niet aan een bepaald ijsje of een bepaalde tv-serie, maar aan de welbekende grote wijnfles. En na het lezen van deel 1 van dit artikel doen een aantal Bijbelse namen nu misschien ook aan wijn denken. Maar waarom bestaan er eigenlijk zulke grote flessen? Heten deze flessen overal hetzelfde? En…. doet het formaat er nou echt toe? Lees hier verder
wijnweetje
Mousserende wijn bubbelt mooier als je deze schenkt in een glas met een oneffenheidje in de bodem. Dit oneffenheidje is namelijk een perfect startpunt voor de vorming van een mooi snoer belletjes door je wijn.
Hoofdpijn van wijn
Iedereen die wel eens een avondje stevig aan de wijn heeft gezeten, weet dat je van het drinken van wijn flinke hoofdpijn kunt krijgen. Doorgaans is er in dit soort gevallen sprake van een echte onvervalste kater. Bij een klein percentage van de bevolking gaat het er echter nog wat heftiger aan toe: zij krijgen al hoofdpijn van het drinken van slechts een half tot één glaasje wijn. Zoveel hoofdpijnvarianten als er zijn, zoveel theorieën over de mogelijke oorzaken ervan zijn er. Ook voor de wetenschappers is dit vooralsnog een hoofdpijndossier: een echt duidelijke oorzaak is er nog niet gevonden. Een overzicht van de mogelijke boosdoeners die de afgelopen jaren de revue passeerden. Lees hier verder.
Kurk!
Kurk in je wijn. De vrees van elke wijnliefhebber. En dan bedoelen we natuurlijk niet de kurk die ter afsluiting in de flessenhals zit (tenzij je echt fervent liefhebber van schroefdoppen bent of geen kurkentrekker bij de hand hebt). En we bedoelen ook niet de eventuele kleine stukjes kurk die na het ontkurken van de fles in je glas wijn drijven (die vergen hooguit wat hengelwerk). Nee, met kurk bedoelen we hier de geur en smaak ‘kurk’. Dat dit geen fijne geur en smaak is, dat is iedereen bekend. Maar hoe ruikt het nou echt? Wat is ‘kurk’? Hoe ontstaat het? En wat te doen met een fles met ‘kurk’? Lees hier verder
WIJNWEETJE
De standaard inhoudsmaat van een wijnfles is 0,75 liter. De reden dat dit de standaard inhoud is geworden, en niet bijvoorbeeld 1 liter, is dat een glasblazer in één teug maximaal een fles van 0,75 liter kan blazen.
Biologische en biodynamische wijn
Er was een tijd dat er aan de kreten biologisch en biodynamisch een muf geitenwollensokkenimago kleefde. Inmiddels staan de zaken er heel anders voor: de geitenwollensokken zijn hip geworden! Er is een groeiende belangstelling voor biologische en biodynamische producten en de wijnwereld blijft niet achter bij deze trend. Maar hoewel biologisch helemaal van nu is, weet lang niet iedereen wat deze term eigenlijk inhoudt. Wat betekent het nu, als een wijn biologisch is? Is dat iets anders dan biodynamisch? En hoe zit het met al die verschillende keurmerken? Lees hier verder
Tannine
Bij omschrijvingen van wijnen wordt nogal eens het woord ‘tannine’ genoemd. Maar wat zijn tannines nu eigenlijk precies?’ Een andere naam voor tannine is looizuur. Het is een stof die voornamelijk in rode wijnen voorkomt en die de wijn houdbaarder maakt, omdat hij de wijn tegen oxidatie beschermt. Tannine in een wijn herken je aan een drogend, stroef, ruwmakend gevoel in je mond na een slok (vooral aan de binnenkant van je tanden kun je dit goed voelen met je tong). Tannine is een stof die van nature voorkomt in druiven. Lees hier verder
Wijnweetje: appellation
AOP, DOCG, DOCa… Wat betekenen die kreten op een etiket eigenlijk? Wat is een appellation of appellatie? Wat houdt zoiets in en waarom bestaan er appellaties? En… zijn er ook appellaties voor Nederlandse wijn? Je leest het hier.
Rozen in de wijngaard
Rozenstruiken worden vaak in een wijngaard geplant, doorgaans aan het begin van elke rij met wijnstokken. Dit gebeurt in wijngaarden over de hele wereld. Dat doet natuurlijk vermoeden dat hier een goede reden voor is, en dat is inderdaad het geval. Deze rozenstruiken fungeren namelijk als een soort alarm voor de wijnboer en daarmee helpen ze om de druiven gezond te houden. Zo’n alarm kan een wijnboer vaak goed gebruiken ook… Lees hier verder
Mousserende wijnen: The making of
Bijzondere levensgebeurtenissen, feesteljke partijen, zakelijke hoogtepunten, feestdagen en de jaarwisseling: doorgaans worden ze gevierd met bubbels. Champagne, cava, crémant, prosecco en nog vele anderen…. de keuze uit mousserende wijnen is reuze! Maar hoe worden al die bruisende feestelijke wijnen eigenlijk gemaakt? Een spoedcursus in hoofdlijnen. Lees hier verder
BRUTE BUBBELS
Zoals we in het artikel over het maken van mousserende wijnen al aanstipten: door de toevoeging van de liqueur d’expédition kunnen deze wijnen in smaak variëren van heel strak droog tot flink zoet. Niet zo gek dus dat er diverse termen bedacht zijn om aan te geven hoe droog of zoet een mousserende wijn ongeveer is.
De allerdroogste mousserende wijn is de ‘brut nature’. Hieraan is geen extra suiker toegevoegd voor de definitieve botteling. Hierna volgen in oplopende graad, met steeds een klein beetje meer suiker in de liqueur d’expédition, extra brut, brut, extra sec / extra seco, sec / seco, demi-sec / semi-seco en tot slot de allerzoetste variant: doux / dulce. De keuze in de Nederlandse winkels is overigens doorgaans wat minder uitgebreid: de meest voorkomende varianten zijn hier brut (droog) en demi-sec (halfzoet tot vrij zoet).
Hout
Houtlagering, houtrijping, Chardonnay met of zonder houtopvoeding, ‘vieilli en fût de chêne’… Wijn en hout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog, na de druivenstok zelf zou je de eikenboom kunnen bestempelen als de belangrijkste boom voor wijnen. Veel wijnen rijpen op eikenhouten vaten of krijgen op een andere manier ergens tijdens de productie met eikenhout te maken. Alle termen waarmee dit artikel begint hebben dan ook te maken met een vorm van houtrijping. Maar hoe vindt deze houtrijping plaats? Wat gebeurt er met een wijn tijdens houtrijping? En waarom laat men wijn op (eiken)hout rijpen? Lees hier verder
Decanteren en karafferen
Karafferen en decanteren: twee verschillende termen voor het overschenken van een fles wijn in een karaf. Wat is het verschil tussen deze twee termen? Welke wijnen decanteer of karaffeer je en waarom zou je dat eigenlijk moeten doen (of juist niet)? Syrah Etc. legt het uit.
Koken met wijn
Stel, je wilt eens bisschopswijn of glühwein maken. Of je hebt een gerecht waarbij je een rode of witte wijnsaus wilt maken. Of je moet een fles wijn in je stoofschotel gieten. Of je wilt wijngelei maken. Of…. Kortom: stel, je maakt een recept waarin je een wijn moet verwarmen. Welke wijnen zijn hiervoor geschikt? Hoe kies je een geschikte fles uit voor je recept, zodat je ook een smakelijk eindresultaat krijgt? Met deze 4 tips in het achterhoofd kan er weinig misgaan.
Port
Port: gekoeld lekker als aperitief, ideale begeleider van wat smakelijke kazen en/of desserts, aangenaam gezelschap ’s avonds bij een knapperend haardvuurtje…. Port is lekker en breed inzetbaar. Maar wat is port nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? Welke soorten port bestaan er? En hoe worden deze wijnen gemaakt? Lees hier verder
WIJNWEETJE: FIASCO
Wist je dat je met een fiasco niet per se een flater hoeft te slaan? Fiasco is namelijk niet alleen een woord voor ‘mislukking’, maar ook voor een wijnfles waar een mandje van stro omheen zit. Het mandje moet de fles tegen breuk beschermen. Dit type fles werd vooral in de tweede helft van de vorige eeuw gebruikt, meestal voor (iets eenvoudiger) Italiaanse Chianti’s. Je komt de flessen nu nog wel eens tegen als decoratie in Italiaanse restaurants.
Rosé
De zomer: bij uitstek het seizoen om met enige regelmaat een koel flesje rosé open te trekken. Er blijken echter wel hardnekkige misverstanden te bestaan over wat rosé nu precies is en hoe rosé gemaakt wordt. Om met het meest voorkomende misverstand te beginnen: rosé wordt niet gemaakt door witte en rode wijn te mengen…. (uitzondering op deze regel is rosé Champagne, maar dat is weer een ander verhaal). Hoe maak je rosé dan wel? Je leest het hier
Serveertemperatuur van wijn
Een ijsje dat gesmolten en wel aan je geserveerd wordt in plaats van in bevroren toestand. Een bakje afgekoelde frietjes voorgeschoteld krijgen in plaats van een lekker warm frietje. Zomaar twee willekeurige voorbeelden van hoe de serveertemperatuur van invloed is op de smakelijkheid van een gerecht. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ijs en frietjes, maar voor vele gerechten en zeker ook voor wijn. Sterker nog: de temperatuur van je wijn is van grote invloed op wat je in de wijn proeft en hoe je deze ervaart. Een paar graden warmer of kouder serveren kan al een groot verschil maken. Lastig? Ingewikkeld? Welnee, met een paar eenvoudige richtlijnen als startpunt kun je juist heerlijk experimenteren met je favoriete wijnen en misschien wel nog mooiere wijn-spijs combi’s bedenken. Lees hier verder
Wijntips bij Aziatisch eten
Aziatisch eten: heerlijk! Maar kun je deze lekkere gerechten ook smakelijk combineren met wijn? Ja, dat is zeker het geval! Welke wijn, dat wordt een iets uitgebreider verhaal. Er vallen natuurlijk veel verschillende keukens onder de noemer ‘Aziatisch’: Chinees, Indisch, Vietnamees, Japans, Indiaas, Thais, etc. Ook bestaat er een enorme diversiteit aan gerechten en smaken in de Aziatische keukens, van licht en subtiel tot zwoel en heftig kruidig, van flink zuur tot vrij zoet en van niet of heel licht spicy tot extreem pittig. Niet zo vreemd dus dat we niet 1 wijn adviseren, maar verschillende soorten wijnen bij verschillende soorten gerechten. Lees hier onze tips
Depot
De meeste mensen zijn het weleens tegengekomen onderin een fles wijn, en de onfortuinlijken onder hen hebben het weleens in hun glas gehad of zelfs geproefd: depot. Met deze term wordt in de wijnwereld de smurrie van vaste bestanddelen bedoeld die zich soms vormt in een fles wijn. In welke wijnen kun je depot verwachten? Wat is dat depot eigenlijk? Hoe ontstaat het? En als je in plaats van zo’n drabje nou ineens kleine, glinsterende kristallen op de bodem van je wijnfles tegenkomt… wat is dat dan? Je leest het hier
WIJNWEETJE
Een muselet (afsluiting van een fles mousserende wijn) draai je in halve slagen open. Wist je dat dit altijd 6 halve slagen zijn?
Sprankelende wijncocktails
In Nederland is er één absolute piek in de consumptie van mousserende wijnen: de jaarwisseling. Op geen ander moment van het jaar gaan we zo massaal aan de bubbels als op (en rond) 31 december. Nu kun je natuurlijk ook dit jaar weer gewoon je gebruikelijke glaasje bubbels met oliebol erbij nemen, maar het kan ook anders: waarom niet eens een keer een cocktail maken van je bubbel? Lees hier enkele recepten voor cocktails met diverse mousserende wijnen. Leuk om mee te variëren, en dat hoeft echt niet alleen tot oud en nieuw beperkt te blijven…. Proost!
Monocépage en blend
Monocépages, varietal, blend, assemblage, cépagewijn… Op wijnflessen en in artikelen over wijn vliegen deze termen je soms om de oren. Maar wat betekenen al deze kreten nu? Je leest het hier
Zoektocht naar de ziel
Een zoektocht naar de ziel kan een flinke onderneming zijn, maar niet in de wijnwereld (bag-in-box wijnen daargelaten). Waar het wijnflessen betreft is de ziel namelijk de holte in de bodem van de fles. De grootte van deze ziel kan nogal verschillen, maar in heel veel wijnflessen is hij duidelijk zichtbaar. Maar…. Waarom zit dat ding daar? Lees hier verder
Bordeauxblend
Een Bordeauxblend is een rode wijn gemaakt van meerdere druivenrassen die van oudsher aangeplant staan in de Franse wijnstreek Bordeaux. Doorgaans gaat het om een assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Daarnaast kunnen ter aanvulling Petit Verdot, Carmenère en Malbec (ook wel Cot genoemd) gebruikt zijn. De term Bordeauxblend wordt vooral buiten de wijnstreek Bordeaux gebruikt, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en Australië.
Zuid-Afrika kent daarnaast een eigen variant op de Bordeauxblend; de zogenaamde Cape Blend. In principe bestaat deze wijn uit een Bordeauxblend aangevuld met een (soms aanzienlijk) deel Pinotage, de ‘nationale’ blauwe druif van Zuid-Afrika.
WIJNWEETJE
Nuttige kennis met (hopelijk) veel warme zomerdagen voor de deur: als je een fles wijn snel wilt koelen, kun je deze het beste in een emmer zetten die 50/50 met koud water en ijsblokjes gevuld is. Voor extra snelle koeling voeg je er een flinke hoeveelheid zout aan toe: door het zout geven de ijsblokjes namelijk sneller hun kou af.
Tip: bewaar je je rode wijn in de woonkamer, dan loop je een goede kans dat deze flessen net zoals je kamer op een warme graad of 25 zitten…. En dan is rood echt niet lekker meer te drinken. Vergeet dus niet ook je flessen rood een (half) uurtje voor gebruik in de koelkast te zetten (of in de emmer te gooien).
Wilde wijnen
Met het gure, koude weer en de korte dagen van herfst en winter zien we het overal weer op het menu verschijnen: wild. In restaurants, in de supermarkten en misschien ook wel bij jou thuis. Als je speciaal de moeite neemt om een bijzonder stukje vlees als wild te bereiden, dan wil je hierbij natuurlijk ook genieten van een lekkere, bijpassende wijn. Daarom hierbij enkele tips om de wijnkeuze te vereenvoudigen!