DEPOT
De meeste mensen zijn het weleens tegengekomen onderin een fles wijn, en de onfortuinlijken onder hen hebben het weleens in hun glas gehad of zelfs geproefd: depot. Met deze term wordt in de wijnwereld de smurrie van vaste bestanddelen bedoeld die zich soms vormt in een fles wijn.
Depot komt vooral voor bij rode wijnen met veel kleur en tannine en bij vintage port. Naarmate deze wijnen ouder worden gaan de tannines in deze wijnen namelijk langzaamaan verbindingen aan met de kleurstoffen. Deze verbindingen vormen zulke grote moleculen, dat ze naar de bodem van de fles zinken en daar dus het depot vormen. Logischerwijs kan er in een wijn met veel kleurstoffen en veel tannines dus meer depot gevormd worden dan in een wijn met weinig kleurstoffen en/of tannines. Omdat de kleurstoffen in de loop der tijd in het depot belanden, verandert de kleur van de wijn naarmate deze ouder wordt langzaamaan van paarsig/rood naar een soort bruinachtig oranje. Doordat de tannines neerslaan in het depot, wordt de smaak van de wijn gedurende de oudering zachter en voller.
Door alle tannines heeft dit depot een flink bittere smaak. Dit wil je dus echt niet in je glas hebben, laat staan in je mond. Om die reden is het belangrijk om een fles met depot (of waarvan je verwacht dat deze het heeft) met zorg te behandelen. Om te beginnen moet je de fles rustig hanteren en zeker niet schudden, omdat anders het depot door de hele wijn dwarrelt. Het is aan te raden om de wijn voorzichtig uit te schenken, zodat het depot in de fles achterblijft. Je kunt er zelfs voor kiezen de wijn eerst behoedzaam in een karaf te schenken, dit heet decanteren.
Behalve dit drabje kun je ook nog iets anders op de bodem van de wijnfles tegenkomen: een soort kleine, glinsterende kristallen. Dit zijn wijnsteenzuurkristallen (onze Facebookfans weten al wat dit zijn!). Wijnsteenzuur is een zuur dat van nature voorkomt in druiven en daarmee ook in wijn. Wanneer een wijn (te) koud bewaard wordt (onder 6 graden Celsius) gaat wijnsteenzuur na verloop van tijd kristallen vormen. Deze kristallen zakken naar de bodem van de fles. Wanneer een fles liggend bewaard wordt, hechten ze zich ook wel eens aan de onderzijde van de kurk. De kristallen zijn smaakloos, ze hebben geen nadelige invloed op de kwaliteit van de wijn en ze zijn niet gevaarlijk voor de wijndrinker. Ze voelen alleen wel vrij onaangenaam in de mond, dus daarom is het aan te raden ook in dit geval de fles voorzichtig uit te schenken, zodat de wijnsteenzuurkristallen niet in het wijnglas belanden.
(juni 2013)