WIJNLAND: NIEUW-ZEELAND
Er wordt wel eens gezegd ‘Wat je van ver haalt is lekker’ en wat Syrah Etcetera betreft gaat dat zeker op voor de Nieuw-Zeelandse wijnen. Vanuit Nederland bezien kunnen je wijnen niet van veel verder komen: Nieuw-Zeeland ligt echt aan de andere kant van de wereld, ten zuidoosten van Australië.
Als je wijnen van zo´n eind weg haalt, dan kunnen ze maar beter die moeite waard zijn, toch? Welnu, dat is dus ook zo. Nieuw-Zeelandse witte wijnen van de druif Sauvignon Blanc worden tegenwoordig als een van de beste Sauvignons ter wereld beschouwd en ook hun rode wijnen van de Pinot Noir gooien keer op keer hoge ogen in internationale wijnwedstrijden. Maar Nieuw-Zeeland heeft nog veel meer lekkers te bieden en het goede nieuws is: deze wijnen zijn inmiddels steeds beter verkrijgbaar in Nederland.
Grote klimaatverschillen
Nieuw-Zeeland is een langgerekt land (in totaal 1600 km lang) dat bestaat uit 2 grote eilanden, heel toepasselijk het Noordereiland en het Zuidereiland geheten. Doordat dit land zich van noord naar zuid uitstrekt, zijn er grote klimaatverschillen: het noorden is warm en deels zelfs subtropisch, terwijl het uiterste zuiden een streng landklimaat kent met ijskoude winters. Deze grote variatie aan klimaten biedt de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers prachtige mogelijkheden om veel verschillende druivenrassen te verbouwen en te zoeken naar de ideale omstandigheden voor elk ras.
Van bulkwijn naar topwijn
De eerste wijnstokken arriveerden in Nieuw-Zeeland in 1819 vanuit Australië. Aanvankelijk werden er onder invloed van de Britten vooral vrij eenvoudige, zoete versterkte wijnen gemaakt (een soort port). Dit veranderde in de jaren ’70 van de 20eeeuw toen steeds meer Nieuw-Zeelandse wijnboeren gingen experimenteren met de productie van onversterkte (gewone) wijnen. In het begin gaf dat nog niet al te beste resultaten omdat de wijnboeren echt nog moesten zoeken naar de geschikte druivenrassen voor hun wijngaarden. De ommekeer kwam toen men in de jaren ’80 de witte druif Sauvignon Blanc ging aanplanten. Vooral in de koele gebieden van Nieuw-Zeeland bleek deze druif het enorm naar zijn zin te hebben. Met name in het gebied Marlborough (het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland, gelegen in het noorden van het Zuidereiland) worden nu erg goede witte wijnen van de Sauvignon Blanc geproduceerd.
Match je druif met je klimaat
Niet alleen Sauvignon Blanc heeft het naar zijn zin in Nieuw-Zeeland, ook de blauwe druif Pinot Noir geeft erg mooie wijnen. Pinot Noir is een druif die je het eigenlijk zo moeilijk mogelijk moet maken: als hij erg moeilijk aan zijn voedingsstoffen kan komen en maar net kan rijpen, krijg je de meest smaakvolle, genuanceerde wijnen. Moeilijke omstandigheden zijn op het Zuidereiland in Marlborough en vooral in het door een streng landklimaat geteisterde Otago (het zuidelijkste wijngebied ter wereld) zeker voor handen. Dit zijn dan ook de gebieden waar de internationaal zeer gewaardeerde Pinot Noir wijnen van Nieuw-Zeeland vandaan komen.
Maar er is meer: de Chardonnay geeft mooie resultaten in Marlborough en op het Noordereiland in het iets warmere Gisborne en Hawkes Bay. Uit deze gebieden komen ook mooie wijnen van de Merlot en Cabernet Sauvignon. Tot slot beginnen ook mooie, aromatische wijnen van de Pinot Gris (soms ook Pinot Grigio genoemd) inmiddels de Nederlandse winkels te bereiken, nu Nieuw-Zeelandse wijnen ook hier aan populariteit winnen.
Typisch Nieuw-Zeelands
Kenmerkend voor de meeste Nieuw-Zeelandse wijnen en in elk geval voor de wijnen uit Marlborough is hun heerlijk aromatische karakter (veel geur en smaak). De druiven worden hier overdag blootgesteld aan overvloedige zonneschijn en een redelijke warmte, maar geen extreme hitte. ’s Nachts koelt het juist flink af, waardoor de druivenstok dan kan rusten en de druiven de aroma’s die ze overdag ontwikkelen goed kunnen behouden. Doordat de druiven tot laat in het najaar kunnen rijpen in Marlborough, worden ze ondanks het koele klimaat mooi rijp en aromatisch. Geen wonder dus dat dit wijnen oplevert die heerlijk aromatisch zijn, echt een feestje in je glas omdat er veel aan te ruiken en te ontdekken valt.
(maart 2012)