CÉPAGE WAT?

 

Monocépages, varietal, blend, assemblage, cépagewijn… Op wijnflessen en in artikelen over wijn vliegen deze termen je soms om de oren. Maar wat betekenen al deze kreten nu?

 

wijnetiket cepage

Een cépagewijn is een wijn die voor minimaal 85% gemaakt is van één druivenras. Vaak staat deze druif dan op het etiket vermeld, bijvoorbeeld een Chardonnay uit Australië of een Pinot gris uit de Elzas. Dit is echter niet altijd het geval: er zijn wijnstreken waar men wijnen maakt van één druivenras, maar waar de druif niet op het etiket genoemd wordt. Voorbeelden zijn o.a. witte Bourgogne (gemaakt van Chardonnay) en rode Barolo (gemaakt van Nebbiolo). Aangezien minimaal 85% van de wijn van één druivenras gemaakt is, kan dus ook nog maximaal 15% van de wijn van één of meer andere druivenrassen afkomstig zijn. De wijnmaker is niet verplicht deze druiven ook op het etiket te vermelden. De naam ‘cépagewijn’ is afgeleid van het Franse woord ‘cépage’ , dat druivenras betekent. Andere termen die voor dit soort wijnen gebruikt worden, zijn ‘monocépage’ en ‘varietal’. Vaak kun je in cépagewijnen de specifieke kenmerken van een bepaald druivenras duidelijk proeven.

 

 

wijnfles assemblage

Wanneer een wijn samengesteld wordt uit meerdere druivenrassen, heet de wijn een assemblage. Een andere term hiervoor is blend. Deze kan samengesteld zijn uit 2 of (veel) meer druivenrassen. Ook hierbij staan de druivenrassen soms op de fles vermeld, zoals een Australische Cabernet Sauvignon-Merlot-Shiraz of een Zuid-Afrikaanse Chardonnay-Viognier. Er zijn echter ook wijngebieden waar de wijn altijd een assemblage is, maar de druivenrassen doorgaans niet op het etiket vermeld worden. De Franse wijnstreek Bordeaux is hier een mooi voorbeeld van. Wanneer een wijnmaker een assemblage maakt, kan hij de eigenschappen van de verschillende druivenrassen naar eigen inzicht mengen tot hij de wijn heeft gecreëerd  die hij wil maken. Het ene druivenras geeft bijvoorbeeld een wat fruitiger wijn, het andere ras geeft juist kracht aan de wijn, enzovoort. Ook kan het voorkomen dat een bepaald druivenras in een jaar niet zo goed gerijpt is en dan kan de wijnmaker ervoor kiezen om dit ras dan wat minder in de assemblage te gebruiken. Bij dit soort wijnen proef je wat minder duidelijk de specifieke kenmerken van een druivenras, maar meer het totaalplaatje dat de wijnmaker je wil laten proeven. 

 

(maart 2013)