DRUIVENWEETJES: PINOTAGE
Pinotage is zo ongeveer de huisdruif van Zuid-Afrika. Dit rode druivenras is in 1924 gecreëerd door professor Abraham Izak Perold, de eerste wijnbouwprofessor aan de universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Prof. Perold kruiste de blauwe druivenrassen Pinot noir en Cinsault, wat resulteerde in de nieuwe druif Pinotage. De Cinsault werd vroeger Hermitage genoemd en uit een samentrekking van de namen Pinot (noir) en Hermitage ontstond de naam Pinotage.
Aanvankelijk was deze druif niet erg populair. Niet zo vreemd, want de eerste wijnen die men destijds van deze nieuwe druif maakte, hadden aroma’s die deden denken aan roestige spijkers en aceton… Gelukkig gaven de Zuid-Afrikanen niet direct op en verfijnden ze de technieken om wijn van de Pinotage te maken. Toen slaagden ze er wel in om lekkere Pinotagewijn te maken.
Wijnen van de Pinotage variëren van heel eenvoudig tot echte prestigewijnen. Wat al deze wijnen in gemeen hebben, is een sappige, soepele en wat vlezige smaak. Aroma’s van banaan, bessen en tabak komen veel voor en dikwijls hebben de wijnen iets duidelijk kruidigs. Omdat de meeste Pinotages (vooral de iets eenvoudiger stijl) vriendelijk en toegankelijk zijn, geen zware tannines of heftige zuren hebben en doorgaans geen supercomplexe stijl hebben, zijn deze wijnen multi-inzetbaar voor alledag. Praktisch alle vleesgerechten kunnen ze wel aan; ze zullen niet snel compleet weggeblazen worden door de smaak van een vleesgerecht, maar zullen ook niet snel de smaak van het vlees overheersen. Vooral met varkensvlees wil de Pinotage nog wel eens een goede match zijn, alhoewel hij ook als glas los goed gedronken kan worden (of met een lekker hapje erbij). Tot slot misstaat hij ook zeker niet bij een barbecue (of braai).
(juni 2012)