DRUIVENWEETJES: PINOT GRIS
Pinot gris is een beetje een rare druif: hij weet zelf niet zo goed of hij nou een witte of een rode druif is. Officieel scharen we Pinot gris onder de witte druivenrassen, maar de kleur van zijn rijpe druiven kan bijna alle tinten aannemen. Meestal varieert de kleur van blauwgrijs tot bruinroze, met soms zelfs binnen een tros nog verschillende kleuren.
Zo wisselend als zijn voorkomen kan zijn, zo wisselend kan ook zijn wijn zijn. Wijnen van Pinot gris kunnen heel licht, slank, fris en droog zijn, ze kunnen wat voller van stijl zijn met aroma’s van peer, perzik en citrus, ze kunnen kruidig zijn, ze kunnen barsten van het tropisch fruit en een klein of minder klein zoetje hebben en tot slot kan Pinot gris prachtige weelderige, volle, rijke (edel)zoete wijnen leveren. Ook de kleur van de wijn van nogal verschillen: van zeer bleek tot lichtroze…
De naam van dit druifje kan al net zo variëren als zijn looks en wijn: in Frankrijk en sommige andere landen staat hij bekend als Pinot gris, in Italië en veel wijnlanden buiten Europa wordt de naam Pinot grigio gehanteerd. De Duitsers gooien het over een heel andere boeg met maar liefst twee namen: Ruländer en Grauburgunder. En de Hongaren hebben er een echte tongbreker van gemaakt: Szürkebarat.
Zoals zijn internationale namenlijst al doet vermoeden, vind je de druif Pinot gris overal ter wereld. Echt bekend is hij in Nederland de laatste jaren geworden als Pinot grigio, in eerste instantie vooral afkomstig uit Noord-Italië en tegenwoordig ook in toenemende mate uit o.a. Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast worden er van oudsher mooie wijnen van Pinot gris gemaakt in de Franse Elzas en in Duitsland. Binnen Europa vinden we Pinot gris verder nog in o.a. Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slovenië en Roemenië. Buiten Europa staat dit druifje ook nog in de VS aangeplant, vooral in Californië en in Oregon.
Misschien overbodig om te zeggen, maar met zo’n variatie aan herkomstgebieden en smaken kun je met Pinot gris wijnen natuurlijk ook flink variëren in wijn-spijs combi’s. De lichtere, iets neutralere (droge) stijl is vrij breed inzetbaar als aperitief, bij salades en bij gerechten met witvis. De aromatischer, vollere stijl (eventueel met zoetje) is zeer geschikt voor combinaties met Aziatische gerechten en varkensvlees. En een Elzasser Pinot gris kan verrassend leuke combinaties geven met de Elzasser keuken. Volop mogelijkheden dus, bepaald niet gek voor een rare druif…
(maart 2015)