Hoe verwijder je een wijnvlek?

Iedere wijnliefhebber maakt het wel eens (of vaak) mee. Van het druppeltje dat bij het uitschenken van een fles op tafel belandt tot het volle glas dat omgaat in het feestgedruis: waar wijn gedronken wordt, worden wel eens vlekken gemaakt. Geheel conform de wet van Murphy is het natuurlijk meestal rode wijn, die dan op een zo wit mogelijke bank, jurk en/of vloer terechtkomt. En dan volgen vaak de meest uiteenlopende adviezen om de vlek te bestrijden. De een zweert bij een goede scheut witte wijn, de ander heeft het zoutvaatje al opgesnord, een derde betoogt vol vuur dat zijn oma’s papje van baking soda toch echt de enige oplossing is. Mogelijkheden te over. Maar…. Welke methode werkt nou echt? En wat moet je juist absoluut niet doen? Syrah Etcetera test het voor je!

 

Methode

Geteste materialen

Omdat we voor deze test natuurlijk wel goede vlekken willen maken, kiezen we voor een rode wijn met fiks wat kleur: een Zuid-Afrikaanse blend van shiraz en cabernet sauvignon. Om de tests zo consequent mogelijk te houden, maken we elke vlek met behulp van een maatlepel met dezelfde hoeveelheid wijn. We testen op 4 verschillende materialen:

1. Een gebroken wit gekleurde bankhoes

2. Een lichtgrijs tapijt

3. Een wit katoenen overhemd

4. Een lichtblauw katoenen overhemd (om eventuele bleekschade te kunnen opmerken)

 

Al deze materialen zijn in gelijke stukken verdeeld en worden apart behandeld, zodat de gebruikte vlekverwijderaars elkaar niet onderling kunnen beïnvloeden. Voor de volledigheid nemen we twee situaties mee in de test:

1. Behandeling van de vlek na een aantal minuten. (Je moet immers toch eerst nog op zoek naar het te gebruiken middel. En soms ook nog wat adviezen afwimpelen.)

2. Behandeling van de vlek na 24 uur. (Soms ontdek je een vlek immers niet tijdens het feest, maar pas de volgende dag. En soms kun je gewoon niet direct aan het vlekverwijderen slaan)

 

Enige rondvraag en research levert een mix op van ‘gouwe ouwe’ schoonmaakmethoden en tips die zo apart klinken, dat we het niet kunnen nalaten die ook te testen. Je weet immers maar nooit.

 

Directe behandeling

Voor de behandeling na een aantal minuten testen we:

1. Water over de vlek gieten, daarna deppen

2. Zout strooien op de vlek, 10 minuten laten zitten, afdeppen

3. Spa rood over de vlek gieten, daarna deppen

4. Witte wijn over de vlek gieten, daarna deppen

5. Wodka over de vlek gieten, daarna deppen

6. Schoonmaakazijn over de vlek gieten, daarna deppen

7. Papje van baking soda en water op de vlek, uurtje laten zitten, daarna afdeppen

8. Papje van oxi poeder en water op de vlek, 10 minuten inwerken, daarna afdeppen

 

Uitgestelde behandeling

Voor de behandeling na 24 uur, waarbij tussentijds dus niets aan de vlek gedaan is, testen we:

1. Water over de vlek gieten, deppen

2. Oxi poeder: conform verpakking kleding 1 uur inweken, tapijt en bank 10 min papje erop

3. Scheerschuim op de vlek smeren, half uurtje inweken, deppen

4. Onverdund wasmiddel op de vlek gieten, half uurtje inweken, deppen

5. Glassex op de vlek spuiten, half uurtje inweken, deppen

 

De stukken overhemd worden in alle gevallen een uur na de behandeling gewassen in de wasmachine op 40 graden, met witwasmiddel. De stukken bankhoes en tapijt moeten het stellen met eenmaal grondig nadeppen met water.

 

Resultaten

 

Overhemd

Overhemden tijdens de test

Direct na de behandelingen vertoonden de stukken overhemd elke mogelijke tint roze/rood, met een enkele groengele afwijking ertussen. Opvallend genoeg kwamen alle stukken overhemd hierna in beide situaties, dus zowel na directe als na uitgestelde behandeling, op het oog schoon uit de wasmachine. Dat zou betekenen dat het niet uitmaakt wat je doet, als je je kleding maar binnen 24 uur wast. Maar helaas, toen we de stukken stof tegen het licht hielden was bij veel stukken, maar niet bij alle, nog een (soms vage) grauwe vlek te zien op de plek van de wijnvlek.

 

Wit overhemd na wassen

De beste resultaten bij de directe vlekbehandeling kregen we met oxi poeder en, vrij verrassend, met wodka. In beide gevallen waren er geen vlekken meer te zien bij tegenlicht. Bij de uitgestelde behandeling scoorde het oxi poeder ook acceptabel: in het blauwe overhemd was de vlek weg, in het witte overhemd was bij tegenlicht slechts zeer vaag een vlek te zien. Hier kwam echter ook het witwasmiddel goed uit de bus: op beide stukken was geen vlek meer te zien.

 

De overige methoden bleken allemaal in meer of mindere mate grauwe vlekken in de stof achter te laten. De meest zichtbare grauwe vlekken zaten in de stoffen behandeld met baking soda, Glassex en, jawel, witte wijn. Reden te meer dus om je glaasje wit gewoon lekker zelf leeg te drinken; probeer er niet heel heroïsch het witte overhemd van je tafelgenoot mee te redden….

 

Tapijt

Tapijt na directe behandeling

Bij de direct behandelde stukjes tapijt gaf het papje van oxi poeder na afloop nog een vaag gelige vlek, maar een dag later was die niet meer zichtbaar. Spa rood, wodka, witte wijn en azijn lieten alle vier direct na behandeling een rozige vlek achter, maar de dag erna was die in alle gevallen nauwelijks nog zichtbaar. Azijn en witte wijn lieten wel een vage zurige geur achter (geen probleem als je nooit met je neus in het tapijt ligt natuurlijk). Bij de uitgestelde behandeling kreeg alleen het oxi poeder de vlek weg.

 

Alle overige methoden (direct en uitgesteld) lieten vage vlekken achter. Uitschieters in negatieve zin waren de baking soda, die een fikse bruingele vlek veroorzaakte, en het onverdunde witwasmiddel, dat een blauwe vlek achterliet (het wasmiddel is blauw van kleur). Maar die blauwe vlek rook erg lekker, dat dan weer wel.

 

Bank

Bankhoes na uitgestelde behandeling

In bijna alle gevallen kwam de bankhoes er slecht vanaf. Alle kleurschakeringen van roze kwamen zo ongeveer voorbij, maar schoon werd hij niet. Het oxi poeder was het enige middel dat in beide gevallen de vlek verwijderde. Hierbij wel een kleine kanttekening: omdat de hoes gebroken wit was, konden we niet zien of er (net als bij het tapijt in eerste instantie) misschien een vaag gelige vlek achterbleef. In twee andere gevallen bleef er ook geen roze vlek achter in de bank: bij gebruik van baking soda werd de vlek eerst donkerblauw en daarna grijs-groen, bij het wasmiddel bleef het bij (welriekend) blauw. Wellicht is het dus verstandiger om als wijnliefhebber gewoon geen witte bank te nemen…

 

Tot besluit

Op basis van deze test lijkt het er dus op dat er toch best een aantal manieren zijn om wijnvlekken te verwijderen. Oxi poeder en wodka bleken vaak succesvol, onverdund wasmiddel helpt alleen als het een materiaal betreft dat na behandeling nog gewassen kan worden. Het welbekende bestrooien met zout bleek qua werkzaamheid slechts een bescheiden middenmoter. En de grote les uit deze test: wat je ook doet, geen baking soda gebruiken…

Pas wel op als je zelf aan de gang gaat met een vlek: de stof kan natuurlijk anders zijn dan de materialen die wij in deze test gebruikten, waardoor je niet dezelfde resultaten krijgt. En mocht het toch mislopen en je krijgt die vlek er echt niet meer uit, dan resteert natuurlijk altijd nog een aloude wijsheid: ‘vergeet de vlekken, onthoud de gezelligheid’. Proost!