OOK COOLE AUSTRALISCHE SHIRAZ
Als je bedrijf Syrah Etcetera heet, ontkom je er natuurlijk niet aan om met enige regelmaat wat Syrah / Shiraz te proeven. De laatste tijd willen de Australiërs hierbij nog wel eens voor verrassingen zorgen. In mijn vorige blog schreef ik al over de opkomst van Australische cool climate Shiraz, nu is de beurt aan een andere verrassing: Australische sparkling Shiraz.
In mijn glas de sparkling Shiraz van Schild Estate uit Barossa (2010) (12 maanden rijping op gebruikte Franse en Amerikaanse vaten, tweede gisting op tank). De eerste kennismaking is er één van verwondering: typisch een ‘bek vol’ Aussie Shiraz, maar ook bubbels… Een combinatie die ik nog niet eerder in het glas had en waar ik wel heel even aan moet wennen. Het schijnt dat de eerste mousserende wijnen bij toeval gemaakt werden; de bubbels waren eigenlijk een fout in het wijnmaakproces. Even vraag ik me af of die wijnmakers destijds ook zo peinzend boven hun glas gehangen hebben als ik nu, wenkbrauw omhoog, denkend ‘W(hat) T(he) F(uck)???’.
Na die eerste twee verwonderde slokjes went de wijn gelukkig al snel. Ik begin mijn proeverij als de wijn koel is, op een graad of 9. Op deze temperatuur dendert je vanuit het glas een en al fruit tegemoet. Pruimen, bosbessen, kersen, de een nog rijper dan de ander. Zo rijp fruitig dat de wijn een zoetige impressie geeft. Verder zachte tannines en een vleug chocolade, vergezeld van een vrolijke mousse van zachte kleine belletjes. Ik begin te fantaseren over combinaties met chocolademousse met rood fruit, schwarzwalderkirschtaart en brownies….
Geen tijd om de keuken in te duiken echter, want we moeten door met de proeverij. Wat warmer, rond 15 graden, wordt de mousserende Shiraz serieuzer. Nog steeds veel rijp fruit aanwezig, maar nu komen de tannines meer naar voren. Daarbij proef ik nu meer kruidigheid, tonen van drop en wat chocola. Nu de wijn dus hartiger en serieuzer overkomt, krijg ik zin om hem uit te proberen bij een gerecht met gegrild vlees of misschien wel wild.
Nog verder opgewarmd, op 20 graden, is voor mij de lol er echter wel af. De wijn komt nu scherp en alcoholisch over, het rijpe fruit is kirsch geworden en ook de tannines laten zich gelden. Geen aanrader om deze wijn zomaar vanuit het rek in de huiskamer open te trekken dus, milde tot steviger koeling geeft aanzienlijk meer plezier. Hoe ‘cool’ je deze wijn wilt drinken kun je laten afhangen van persoonlijke voorkeuren en waar je de wijn eventueel mee combineert. Maar hoe je ‘m ook serveert: verrassend is Australische sparkling Shiraz zeker!
(april 2015)