DRUIVENSAP

 

Als er één vraag is die ik de laatste maanden in toenemende mate in de winkel gehoord heb, dan is het wel ‘Verkopen jullie ook alcoholvrije wijn?’ . Waren het in het begin vooral zwangere dames die op zoek waren naar een alternatief voor hun wijntje, rond de feestdagen kwamen daar ouders bij die hun minderjarige pubers wijn zonder alcohol wilden laten meedrinken bij het kerstdiner en diverse heren en dames die een alcoholvrije wijn zochten voor de zakelijke (kerst)borrels.

  

Zodra ik bovengenoemde vraag met een ‘ja’ beantwoord heb, is de volgende vraag vaak: ‘maarre… alcoholvrije wijn, is dat niet gewoon druivensap?’ Tsja, ja en nee. Alcoholvrije wijn wordt gemaakt van normale, alcoholhoudende wijn. En het maken van die normale alcoholhoudende wijn start met het vergisten van druivenmost, wat in wezen druivensap is. In die zin kun je alcoholvrije wijn dus zien als druivensap, maar dan zul je gewone wijn ook druivensap moeten noemen. Een benaming die volgens mij het vele werk van de wijnmaker totaal geen eer aandoet.  

  

Voor het maken van een alcoholvrije wijn gaat het werk van de wijnmaker bovendien nog verder. Producenten van alcoholvrije wijn starten namelijk met een gewone, alcoholhoudende wijn en halen daar vervolgens de alcohol uit. De meest voorkomende methode hiervoor  is vacuümdistillatie.  Hierbij wordt de wijn in een hoge buis of ketel verwarmd totdat de alcohol in de wijn verdampt. Als je wijn flink verwarmt verlies je echter veel van de aroma’s en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De wijn wordt daarom onder vacuüm verwarmd. Door het vacuüm verdampt de alcohol op een veel lagere temperatuur dan anders het geval zou zijn, namelijk bij ongeveer 28 – 30 graden Celsius. Op die manier blijven de aroma’s in de wijn beter behouden en kan de alcohol toch verwijderd worden. Bevat de wijn na dit proces minder dan 0,5% alcohol, dan is deze volgens de EU wetgeving alcoholvrij.

   

Dan nog de vraag die standaard volgt op de druivensap-vraag: is alcoholvrije wijn ook nog een beetje te zuipen?  Eerlijk gezegd hangt dat af van zowel je smaakvoorkeuren als je verwachtingen. De wijn heeft immers de nodige bewerkingen ondergaan en een toch vrij essentieel onderdeel, de alcohol, is eruit gehaald. Alcohol heeft een weliswaar lichte, maar toch duidelijk eigen ietwat zoetige smaak die in een alcoholvrije wijn ontbreekt.  En hoewel er veel moeite gedaan wordt om de aroma’s zoveel mogelijk te behouden, smaken deze, mede door het ontbreken van de alcohol, toch net wat anders naast elkaar dan in een gewone wijn het geval is. Daarnaast geeft alcohol de wijn een wat rond mondgevoel. Alcoholvrije wijn kan daardoor iets dunner in de mond aanvoelen dan normale wijn.

Kortom: verwacht je ondanks deze bewerkingen toch exact dezelfde smaak als bij een alcoholhoudende wijn, dan gaat alcoholvrije wijn je zeer waarschijnlijk niet bevallen. Zoek je echter een alcoholvrije drank met een (zeer) redelijke gelijkenis met wijn, dan smaakt deze je waarschijnlijk  een heel stuk beter.

 

Alcoholvrije wijn bestaat in alle varianten die normale wijn ook biedt: rood, wit, rosé en mousserend. En net als bij gewone wijn is de ene wijn wat eenvoudiger en de andere wijn net wat spannender van smaak. De een wat zoeter, de ander wat droger. De ene wijn zal je meer bevallen, de andere wijn minder. Dus net als bij gewone wijn is het een kwestie van uitproberen wat je het beste smaakt. Maar of je alcoholvrije wijn nou lekker vindt of niet:  het smaakt in elk geval anders dan een glas druivensap. 

 

(januari 2015)