DRUIVENWEETJES: VIOGNIER
Viognier is een wit druivenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, om precies te zijn uit het noordelijk Rhônegebied. Alhoewel dit druivenras hier al zeer lang aangeplant staat (mogelijk al sinds de Romeinse tijd), was het eind jaren ’60 toch bijna uitgestorven. Dit komt doordat de Viognier nogal een lastpak is: deze druif is erg gevoelig voor ziekten zoals rotting en geeft ook nog eens een lage opbrengst per hectare. Daar komt nog bij dat de Viognier enerzijds niet goed rijpt als het wat aan de koude kant is, maar anderzijds een deel van zijn kenmerkende aroma’s verliest als het wat te warm is. Ook het moment van oogsten let nauw: oogst je iets te vroeg, dan krijg je een wijn met weinig aroma, maar oogst je net te laat, dan is de druif zijn frisheid kwijt. Geen gemakkelijk karwei dus voor de wijnboer!
Wanneer alles echter goed gaat, dan levert dit wel een heerlijke droge witte wijn op: heel geurig, vriendelijk, zacht, rond en vol met tegelijkertijd wat mooie frisheid. Aroma’s van abrikoos en bloemen zijn kenmerkend voor de Viognier, daarnaast kunnen honing en kruidige geuren als muskus en nootmuskaat voorkomen. Een wijn die prima als glas op zich gedronken kan worden, maar die zich ook goed laat combineren met een heel scala aan gerechten. Omdat wijnen van de Viognier doorgaans flink wat geur hebben en tegelijk vriendelijk en vol van smaak zijn, zijn dit bij uitstek wijnen om te combineren met een kruidige, geurig en romige Indiase curry. Maar deze wijn smaakt heerlijk bij nog veel meer gerechten die wat voller van smaak zijn, bijvoorbeeld door een romige saus. Kip en kalkoen zijn een goede match, maar ook met varkensvlees zijn heel smakelijke combinaties denkbaar (ja, witte wijn bij vlees gaat prima!). Ook gerechten met garnalen of frutti di mare gaan vaak goed samen met een Viognier.
Een lekkere wijn dus die ook nog eens goed smaakt bij flink wat gerechten: gelukkig maar dat de Viognier uiteindelijk niet uitgestorven is. In tegendeel zelfs: vanaf de jaren ’90 werden de wijnen uit de noordelijke Rhône, en daarmee ook de witte wijnen van de Viognier, aanzienlijk populairder. Dit heeft ertoe bijgedragen dat deze druif nu, ondanks zijn lastige karakter, in veel meer landen aangeplant staat en daar ook mooie wijnen oplevert. Je vindt Viognier tegenwoordig in Frankrijk nog steeds in de noordelijke Rhône (Condrieu is daar de bekendste appellation voor wijnen van deze druif) en in de Languedoc. Daarnaast staat deze druif o.a. aangeplant in Californië, in Chili, in Australië en in Zuid-Afrika.
Wijnen van de Viognier komen hoofdzakelijk als monocépage / varietal (= wijn van 1 druivenras) op de markt, maar de druif wordt ook gebruikt voor blends (= wijn van 2 of meer druivenrassen). In blends voor witte wijnen wordt de Viognier vaak gecombineerd met Chardonnay of met Roussanne en/of Marsanne. De druif wordt echter ook weleens toegevoegd aan een blend voor een rode wijn. Het gaat hierbij dan om een klein percentage Viognier, dat tot doel heeft om de rode wijn wat soepeler te maken. Dit is bijvoorbeeld toegestaan voor de rode wijnen van de Franse appellation Côte Rôtie, gelegen in de noordelijke Rhône. Deze wijnen worden verder gemaakt van de rode druif Syrah. Deze combinatie van Syrah (ook wel Shiraz genaamd) en een klein deel Viognier wordt ook in andere wijnlanden soms toegepast, bijv. in Australië. Voldoende mogelijkheden dus om wijn van deze druif uit te proberen!
(maart 2013)